Sosyal Sorumluluk Politikamız

Bu politika CMS Grubu, kurumsal sosyal sorumluluk ilkelerimizi ve konunun yönetim, çalışan ve tüm paydaşlarımız için önemini ve önceliğini vurgular.

 CMS Grubu sahip olduğu öz değerlerinin ve ilkelerinin bir parçası olarak tüm faaliyetlerinde sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmeyi yönetim anlayışının temel ve değişmez unsurlarından biri olarak kabul eder. Bu çerçevede CMS Grubunu oluşturan tüm şirketlerimizin faaliyetlerinde ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerini sorumluluk anlayışı içinde yönetmelerini ve toplumu geliştirmeyi öncelikli olarak gündemlerinde tutmalarını bekleriz. Sosyal sorumluluk anlayışımızı ve bu konudaki önceliklerimizi toplum ve çevre için en iyi olanı dikkate alarak belirleriz. Demokrasinin, insan haklarının ve çevrenin korunmasına yönelik faaliyetlerde öncü rol almaya özen gösteririz. CMS grubu olarak Kurumsal Sosyal Sorumluluk İlkeleri çerçevesinde hazırlayıp uyguladığımız İş etiği kitabımız, iş yapış şeklimizde bize rehber olur.

Kurumsal sosyal sorumluluk ilkelerinin, sürdürülebilir gelişmenin olmazsa olmazları arasında yer aldığına inanan CMS Grubu, içinde yaşadığı topluma değer sağlamayı temel sorumluluk alanlarından biri olarak görür ve bu çerçevede eğitimden spora, çevreden sanata kadar pek çok alanda sosyal sorumluluk ve sponsorluk çalışmaları yürütür.

Sosyal sorumluluk uygulamalarımızda esas aldığımız temel ilkelerimiz şunlardır;

CMS Kurumsal Sosyal Sorumluluk İlkeleri

 


1. İnsan Hakları

İnsan Haklarına saygı gösteriyoruz. Şirketimiz, Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ve ilgili tüm ulusal yasalara uygun olarak zorla veya mecburi çalışma, kölelik ve insan ticaretine karşı sıfır tolerans politikası uyguluyoruz. Bu politikamızı, tedarik zincirimiz de dahil olmak üzere tüm operasyonlarımıza uygularız. Bu doğrultuda tedarikçilerimiz insan haklarını ve mahremiyetini korumak ve saygı göstermek için iş uygulamalarını yapılandırmalarını, Aynı zamanda tedarikçilerimizin Birleşmiş Milletler Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ve ILO Temel İlkeler ve Haklar Bildirgesi’ne uymalarını bekleriz.

Çalışanlarımıza insan hakları konusunda düzenli eğitimler vererek herkesin hakları ve sorumlulukları hakkında bilgi sahibi olmasını sağlarız. Herkese eşit ve adil bir şekilde yaklaşırız. Türkiye'nin ve faaliyet gösterdiğimiz ülkelerin gelenek ve kültürlerine karşı sorumlu davranır ve tüm yasal düzenlemelere uyarız.

İstihdamla ilgili hiçbir konuda ırk, etnik köken, milliyet, din, cinsiyet veya diğer özelliklere dayalı ayrımcılık yapmayız. Kurum içinde çalışanlar arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, inanç, din, mezhep, yaş, fiziksel engel ve benzeri nedenler ile ayrımcılık yapılmasını kabul etmeyiz.

CMS olarak tüm çalışanlarımızın insan onuruna uygun çalışma koşullarında, sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışma hakkı olduğuna inanırız. Çalışanlarımız bizim en değerli varlığımızdır ve çalışanlarımızın güvenliğini sağlamak ve korumak en öncelikli iş hedefimizdir.

İnsan kaynaklarımızın, sürdürülebilir büyümenin en önemli unsuru olduğuna inanırız. Çalışanlarımızın özlük haklarının tam ve doğru biçimde kullanılmasını sağlarız. Çalışanlara dürüst ve adil yaklaşır, ayrımcı olmayan, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı taahhüt ederiz.

 


2. Çalışma Koşulları

2.a. Etik İşe Alım
Etik işe alım uygulamalarına bağlıyız ve bu uygulamalar, adil, kapsayıcı ve saygılı çalışma ortamımızı yansıtır. İşe alım sürecimizi; şeffaflık, eşitlik ve bütünlük ilkeleriyle yürütürüz. Adaylarımıza tüm sorularını sorabilekleri ve işe alım süreciyle ilgili deneyimleri hakkında geri bildirimde bulunabilecekleri açık iletişim kanalları sağlarız. İşe alım süreci boyunca adaylarımızdan deneyimlerine dair aldığımız geri bildirimler ile adaylarımızın süreç içerisinde net bilgi sahibi olmalarını ve süreçlerimizin gelişimine katkı sağlarız. Açık pozisyonlarımıza başvuruları çeşitli kariyer portalları aracılığıyla topladıktan sonra, adaylarımızla telefon görüşmeleri yaparak iletişime geçer ve mülakatlarımızı organize ederiz. Mülakat sonuçlarına bağlı olarak, gerekli testlerin uygulanmasıyla sürecimize devam eder, adaylarımızı referans kontrollerini gerçekleştirerek teklif aşamasına geçeriz.

Tüm adayların; nitelikleri, deneyimleri ve potansiyellerine göre herhangi bir ayrımcılık olmaksızın değerlendirildiğinden emin oluruz. Her başvurunun haklarını korumak için tüm ilgili iş yasalarına ve düzenlemelere sıkı bir şekilde uyarız. Ayrıca, çalışanlarımızın refahı ve gelişimini öncelikli hale getirir; adil ücretler, güvenli çalışma koşulları ve kariyer gelişimi fırsatları sunarız. İş tanımlarını, görev dağılımlarını, performans ve ödül kriterlerini çalışanlarımıza iletiriz. Çalışanlara sağlanan ücret ve diğer hakları belirlerken, onların şirkete olan katkılarına ve hedefler üzerindeki etkilerine dikkat ederiz. Mümkün olduğunca, işe alım süreçlerimize en güncel dijitalleşme uygulamalarını entegre ederek uygulamalarımızın sektördeki son trendlerle uyumlu olmasını sağlarız.

2.b. Çocuk İşçi Çalıştırılmasının Önlenmesi
Üretimin hiçbir aşamasında çocuk işçiler çalıştırılamaz. İşletmeler ILO uygulamalarınca çocukların çalıştırılması konusunda öngörülen yaş sınırlamasına uymak zorundadır. Bu yaş sınırlaması zorunlu eğitim süresi sonunda çocuğun eriştiği yaşın altında olmamalı ve hiçbir durumda 15 yaşın altında olmamalıdır. Ancak ekonomi ve meslek eğitim olanaklarının daha az gelişmiş olduğu ülkelerde daha düşük bir yaş sınırlaması geçerlidir. Burada yaş sınırı 14’ tür.

2.c. Ücretler ve Sosyal Hizmetler, Çalışma Saatleri
Ücretler ve sosyal hizmetler, asgari ücret, fazla mesai ve yasalarca zorunlu kılınan sosyal hizmetler konularında geçerli temel ilkelere uygun olarak belirlenmelidir. Çalışma saatleri geçerli yasalara uygun olmalıdır. Fazla mesai yalnızca çalışanın gönüllü olduğu durumlarda yapılmalı ve birbirini takip eden 6 iş gününden sonra çalışana en az 1 gün tatil hakkı tanınmalıdır.

2.d. Özgürce Çalışma Hakkı
Zorla çalıştırma ya da zorunlu çalıştırma yasaktır. Çalışanlar uygun bir zaman dilimi dâhilinde İş sözleşmesini feshetme hakkına sahip olmalıdır.

2.e. Çeşitlilik, Hakkaniyet ve Kapsayıcılık
Çeşitliliği, eşitliği ve kapsayıcılığı teşvik etmeye derinden bağlıyız. Her bireyin değerli ve saygıdeğer hissettiği bir çalışma ortamı yaratmayı amaçlarız. Cinsiyet, yaş, ırk, etnik köken, din, engellilik, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, eğitim seviyesi ve sosyoekonomik geçmiş gibi geniş bir yelpazeyi kapsayan çeşitliliğin şirketimizi zenginleştirdiğine inanırız. Farklı geçmişlere sahip yetenekleri çekmek ve teşvik etmek için proaktif stratejiler uygularız; çeşitli deneyim ve becerilere sahip bireylerin, işe alım ve terfi süreçlerimize dahil olması için teşvik edici uygulamalar geliştiririz. İşe alım ve kariyer planlaması yapılırken, bireylere eşit koşullar altında, eşit fırsatlar sunma ilkesini benimseriz. Aynı veya eşit değerdeki işler için cinsiyet temelinde ücret eşitsizliği uygulamayız.

Eşitlik, operasyonlarımızın da merkezindedir. Her çalışanın başarılı olması için ihtiyaç duyduğu kaynaklara ve fırsatlara erişimini sağlarız. iş gereksinimleri, piyasa koşulları ve bireysel performans gibi nesnel kriterlere dayaranarak adaylarımız ve çalışanlarımıza adil ücretler ve faydalar sunarız. Çalışanlarımızın gelişimini desteklemek için şeffaf ve adil performans değerlendirme süreçleri yürütürüz. Çeşitlilik ve eşitlik ilkelerinin yanı sıra, kapsayıcılık da kurumsal kültürümüzün bir parçasıdır. Kapsayıcılık ilkesiyle birlikte çalışanlarımızı bireyselliğini serbestçe ifade edebilmeye teşvik eder ve çalışanlarımızı karar alma süreçlerine aktif olarak dahil ederiz. Ayrımcılığa, tacize veya zorbalığa tolerans göstermeksizin güvenli ve destekleyici bir çalışma ortamı sağlarız. Kurumumuzun tüm seviyelerinde yenilik ve iş birliğini destekler, sürekli gelişim ve farkındalık çalışmaları ile birlikte çalışanlarımızı farklı bakış açılarını anlamaya ve takdir etme kültürüne teşvik ederiz. 

2.f. Toplanma ve Sendika Özgürlüğü
Çalışanlarımız hangi türde olursa olsun olumsuz sonuçlar doğurmasından korkmadan işletme yönetimi ile çalışma koşulları hakkında sık sık görüşebilmelidir.  Aralarında birleşerek bir sendikaya üye olma, bir temsilci atama ya da bir temsilci olarak seçilme hakkına sahiptir. Çalışanlarımızı güçlendirir, karşılıklı saygı ve iş birliği kültürünü teşvik ederiz.

2.g. Sağlık ve Güvenlik 
Kurum, en az yasalar çerçevesinde iş yerinde çalışanların güvenliğini sağlar ve sağlığını korur ve iş ortamının iyileşmesi için sürekli geliştirmeye çalışır.

CMS olarak çalışanların güvenliğini ve iş yerindeki sağlıklarını en az, yasal çerçeve içinde sağlamayı taahhüt eder ve iş ortamını sürekli olarak iyileştirmek için çalışırız. Daha güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı sağlamak için gerekli teknik, finansal ve insan kaynaklarını tahsis ederken, ham madde seçimi, üretim ve hizmet faaliyetlerinin her aşamasında kayıpları en aza indirmeye özen gösteririz.

Tehlikeleri ve riskleri belirler, değerlendirir ve kontrol altına alırız. Koruyucu önlemlerin sürekliliğini sağlarız. Gerekli periyodik bakım ve testleri gerçekleştiririz. Çalışanların güvenliğini ve sağlığını, ulusal düzenlemelere uygun olarak sağlar, iş ortamını iyileştirmek için sürekli gelişimi destekleriz. Çalışanlara, iş güvenliği riskleri ve sağlık, meslek hastalıkları gibi konularda bilgilendirme ve farkındalık eğitimleri vererek eğitim kayıtlarını tutarız. Çalışanların güvenliğini sağlamak için öneri ve görüşlerini dikkate alırız. İş sağlığı ve güvenliği kapsamında mevzuata uygun olarak ilgili süreçlere sorumlu kişiler atarız. Kurumumuz, mevzuata uygun olarak çalışanlara, iş süreçlerine özgü kişisel koruyucu ekipman sağlamak zorundadır.

 


3. İş Etiği

3.a. Yolsuzlukla Mücadele
Tüm iş faaliyetlerinde ve ilişkilerinde en yüksek düzeyde dürüstlük beklenmektedir. Her türlü yolsuzluk, rüşvet, şantaj ve kötüye kullanım kesinlikle yasaktır.

CMS, başka bir kişi, organizasyon, siyasetçi, hükümet yetkilisi veya otoritenin davranışını etkilemek amacıyla para veya hediye alışverişine hiçbir koşulda tolerans göstermeyecektir. Rüşvet, rüşvetin tolere edildiği ülkelerde bile kabul edilmeyecektir.

3.b. Ayrımcılık Yasağı
Çalışanlara hangi türde olursa, olsun ayrımcılık uygulamak yasaktır. Buna kişilerin cinsiyeti, ırkı, ait olduğu toplumsal grubu, rengi, özrü, bağlı olduğu sendika, siyasi görüşü, kökeni, dini, yaşı, hamileliği nedeniyle dezavantajlı duruma düşürmek de dâhildir.

3.c. Taciz
Çalışanlara karşı sözlü, yazılı veya fiziksel herhangi bir tür şiddet eyleminde bulunulması kesinlikle yasaktır. Hiçbir durumda çalışanlara fiziksel veya psikolojik baskı yapılması kabul edilemez. Tüm çalışanlarımızın bu tür davranışlardan kaçınması beklenmektedir.

3.d. İletişim ve Etik İhlallerin Önlenmesi
Çalışanlarımızın; insan hakları ihlalleri, suistimaller, yolsuzluk ve ayrımcılık gibi konuları güvenli bir şekilde bildirebilmelerini sağlarız. Bu amaçla, tüm çalışanlarımızın erişimine açık bir 'Etik Hat' kullanıyoruz.

İletişim kanallarımız: [email protected] ve +902123710770.

 


4. Çevre

Her türlü faaliyetimizden doğabilecek çevresel etkileri sorumluluk bilinciyle yönetiriz. Tüm şirketlerimiz faaliyet alanlarına uygun düzeyde faaliyetlerinin çevresel etkilerini en az noktaya indirecek her türlü iyileştirme ve geliştirme çalışmalarını belirlemek ve uygulamak ile yükümlüdür. Şirketimizde ‘ ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi’ bulunmaktadır.

CMS, hammadde seçimi, üretim ve hizmet faaliyetlerinin her aşamasında çevreye yönelik ilke ve hedeflerine ulaşmak için gerekli teknik, mali ve insan kaynaklarını sağlayarak etkin bir çevre yönetim sistemi ile sürekli gelişmeyi hedef alır. Bu amaca ulaşmak için;

  • Çevre yönetim sistemini etkileyen iş süreçlerinin bağlantılı olduğu tarafların çevre ile ilgili beklentilerini ve tüm yasal gerekliliklerini karşılamayı,
  • Risk temelli düşünce yaklaşımı ile kuruluşumuzun doğrudan ve dolaylı olarak etkilediği çevresel sonuçların değerlendirmesini yapmayı,
  • Değer zinciri boyunca, ekolojik etkilerimizi analiz ederek; su, toprak, hava, arazi kullanımı, biyoçeşitlilik ve hammaddeler üzerindeki çevresel etkilerimizi azaltmayı, ormansızlaşmaya karşı politikalar geliştirerek çevreye olan etkimizi pozitife çevirmeyi,
  • Süreçlerimiz boyunca hayvan refahına saygı gösterilerek faaliyetlerimizi gerçekleştirmeyi,
  • Çevre yönetim sistemine ilişkin olarak, atık yönetimi ve çevresel etkilere dair sonuçlar ile bağlantılı hesap verme sorumluluğunu almayı,
  • Planlamış olduğumuz çevre yönetim sistemine ait hedeflerin gerçekleştirilmesi ve sürekli iyileştirilmesinin teşviki için gereken kaynakları sağlamayı,
  • İklim değişikliğinin üretim faaliyetlerimiz ve tedarik zincirimiz üzerinde doğrudan ve dolaylı uzun vadeli etkiler yaratabileceğinin bilincinde olarak, sera gazı hesaplamalarımız doğrultusunda Sera Gazı Azaltma stratejilerimizi belirlemeyi ve karbon ayak izimizi azaltmayı
  • İnsan sağlığı ve doğal yaşam üzerindeki sorumluluğumuzun farkında olarak, VOC emisyonları ve çevresel gürültü kapsamında azaltma çalışmaları yapmayı
  • Enerji verimliliği kapsamında çalışmalar yapmayı ve yenilenebilir enerji fırsatlarını dikkate almayı,
  • Su kaynaklarını etkin kullanarak su tüketimini azaltmayı
  • Faaliyetlerimiz sırasında hava ve su kalitesini en az etkileyecek şekilde üretim yapmayı,
  • Teknik ve mali imkanlarımızı kullanarak kirliliğin önlenmesi ve çevrenin korunması için; atıkları kaynağında ayrıştırmayı , doğal kaynakların kullanımının azaltılması için gereken çalışmaları yapmayı ve bu çalışmaların ölçüm sonuçlarını izleyerek kontrol etmeyi,
  • Kimyasal yönetim sorumluluğu bilinci ile kimyasal seçimi, kullanılması ve atık haline gelmesi aşamalarında çevreye en az zarar verecek şekilde üretim yapmayı,
  • Çevre yönetim sistemimize ilişkin olarak tüm ilgililerin sisteme katılımını sağlamak için gereken eğitim, bilgi vb kaynakları temin etmeyi ve katkılarını değerlendirerek, onları teşvik etmeyi,
  • Yaşam boyu döngü çerçevesinde geri dönüşümlü malzeme kullanımına odaklanmayı ve uygulanabildiği alanlarda çevreye zararsız malzemelerin kullanımını önceliklendirmeyi taahhüt ederiz.

Şirketlerimizden yasal yükümlülüklerin ötesinde en iyi çevresel çözümleri uygulamaları ve çevre dostu teknolojilerin gelişmesine ve yayılmasına yardımcı olacak ve çevre bilincini artıracak her türlü girişime destek sağlamalarını bekleriz.

 

5. İş Ortakları (Tedarikçiler ve Alt Tedarikçiler)

Tedarik süreçlerinde eksiksiz ve şeffaf bilgilendirme sağlamak, tedarik zincirinde insan ve çalışma haklarına saygı göstermek, sosyal sorumluluk sahibi ürün ve hizmetlere teşvik etmek için bir Sosyal Sorumluluk Politikası tanımlar ve uygularız. Bu bağlamda, tedarikçi performans kriterlerinin çevresel ve sosyal etkileri göz önünde bulundurulmalıdır. Aynı zamanda bu politika Sorumlu Üretim ve Tüketim başlığı altında, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin 12. maddesine de hizmet etmektedir.

CMS, İş Ortakları El kitabında belirtilen kılavuza dayanarak tedarikçilerini seçer ve tüm ortakların bu standartlara uymasını gerekli kılar. Tedarikçilerin en yüksek güvenilirlik seviyelerini sürdürmesi ve tedarik zincirinde adil ve dürüst işlemler gerçekleştirmesi gerekmektedir. CMS Grubu ve tedarikçileri, Sorumlu Kaynak Politikasına bağlıdır ve bu, ürünlerde kullanılan kaynakların aşağıdaki koşulları karşılamasını veya bu koşullardan daha iyi şekilde üretilmesini sağlar:

  • Uygulanabilir yasalar ve düzenlemelere (Çevre, iş sağlığı ve güvenliği, adil rekabet, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele, kişisel verilerin işlenmesi ve korunması, iş hukuku, fikri mülkiyet hakları vb.) uyulması,
  • İnsan Haklarına Saygı Gösterilmesi,
  • Sağlık ve Güvenlik,
  • İş Etiği (yolsuzluk, şantaj ve rüşvet, mahremiyet ve veri koruma, çıkar çatışmaları, ihbarcılık ve misillemeden korunma),
  • Adil Rekabet,
  • Çevrenin Korunması,
  • Yasal Uyumluluk,
  • Sendikalaşma Özgürlüğü ve Toplu Pazarlık,
  • Çocuk İşçiliği ve Genç İşçiler (kabul edilmez),
  • Yolsuzlukla Mücadele ve Kara Para Aklamayla Mücadele,
  • Veri Koruma ve Veri Güvenliği,
  • Finansal Sorumluluk/Düzgün Kayıtlar,
  • Bilgi Açıklaması,
  • Çıkar Çatışmaları,
  • Taklit Parçalar,
  • Fikri Mülkiyet Hakları,
  • İhracat Kontrolleri, Ticaret ve Ekonomik Yaptırımlar,
  • Şikayet Mekanizması,
  • Düzeltici Önlemler,
  • Misilleme Yapılmaması,
  • Ücretler ve Yan Haklar,
  • Çalışma Saatleri,
  • Zorla veya Mecburi Çalışma ve İnsan Ticareti,
  • Serbest Seçimle İstihdam,
  • Taciz,
  • Ayrımcılık Yapılmaması,
  • Sera Gazı Emisyonları, Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji,
  • Su Kalitesi ve Tüketimi,
  • Hava Kalitesi,
  • Sürdürülebilir Kaynak Yönetimi ve Atık Azaltma,
  • Sorumlu Kimyasal Yönetim,

genel olarak, iş dünyasının sürdürülebilir bir şekilde kalkınmasını desteklemektedir.

CMS Grubu çalışanları ve Tedarikçileri, bu düzenlemeyi ihlal ettiğini bildikleri veya şüphe duydukları davranışları, tanık oldukları veya bildikleri ihlalleri resmi bildirim kanallarından bildirmekle yükümlüdür. CMS , herhangi bir ihlali bildiren kişiye karşı yapılabilecek misillemeleri engellemekle sorumludur. Bu maddelerden herhangi birine uyulmaması durumunda, CMS Grubu, tedarikçilerle olan ilişkilerini sonlandırma hakkını saklı tutar.

CMS Grubu tedarikçileri, çocuk işçiliği ve genç işçiler, ücretler ve yan haklar, çalışma saatleri, modern kölelik, etik işe alım, sendikalaşma özgürlüğü ve toplu pazarlık, ayrımcılık ve taciz, kadın hakları, çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık, azınlıklar ve yerli halkların hakları, mülkiyet hakları ve zorla tahliye gibi konuları ele alan insan hakları ve çalışma koşulları için bir yönetim sistemi kurmalıdır.


Sorumluluk ve Uygulama

Topluluğumuz genelinde kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarından tüm yöneticilerimiz ve çalışanlarımız sorumludur.

CMS çalışanları veya iş ortakları bu yönetmeliği ihlal eden bildiği veya şüphelendiği davranışları resmi raporlama kanallarına bildirmek zorundadır. CMS, herhangi bir ihlali rapor edene karşı yapılacak misillemeleri yasaklar.